čtvrtek 2. dubna 2015

Na dosah ruky III. - 5.

Mé milé, milé, milé čtenářky, děkuju vám všem za komentáře, jste ohromné. Takže - vzhůru do Stark Tower. :-)



Dlouhé pruhy slunečního světla mu přejely po nohou tam a zase zpět, jak se dveře na terasu otevřely a zase zavřely. Profouklo jimi trochu chladného svěžího vzduchu, zazněly lehké kroky, ale už nic víc. Blizard se konečně utišil a město, dosud zasypané několika desítkami centimetrů sněhu, začalo opatrně ožívat.

Tony trochu pohnul rukama a námahou jen bezhlesně zasupěl. Pouta se mu zařezávala do zápěstí překvapivě bolestivě. A od svých ramenních kloubů taky čekal víc. Kdyby mu je aspoň nebyli spoutali za zády, ale vpředu, možná by si poradil líp...

"Vidím, že můj dárek nezahálí," prohodila Natasha a na jídelní stůl si odložila samopal, nejspíš ten samý, se kterým ji viděl naposledy. Typ odpovídal. "Tak to mě těší, chlapci. Nenechte se rušit, jenom procházím."

Tony po ní nevrle loupl okem. Bavila se na své soukromé akci zřejmě dobře, zbytky svatebních šatů, které měla dosud na sobě, byly ohořelé, notně potrhané, možná i schválně, protože s délkou nad kolena se v nich docela jistě lépe běhalo a ukopávaly cizí hlavy, než když si je courala po zemi; po závoji nezbyla ani stopa a mohl jí jen přát, aby ty stopy krve nebyly její. Pár děr neodbytně připomínalo průstřely a místo bílých střevíčků měla své vysoké kožené boty. Celkově vypadala, jako by si právě odběhla z natáčení apokalyptického filmu.

"Nespěchej, je docela zábava to pozorovat," prohodil Clint z pohodlí své pohovky a hodil si do pusy hrst buráků.

Natasha došla k baru, vytáhla láhev, nezdržovala se skleničkou a rovnou si důkladně přihnula. "Jen nevím, jestli jste to s tím hraním nepřehnali, ta záda má dost hrozná."

"To je tak, když se někdo pokusí v afektu servat štěnici s autodestrukčním zařízením vlastníma rukama - a pak se k ní točí zády," ušklíbl se Clint.

"Ach tak. Přesto - není to přehnaný trest? Jsem si skoro jistá, že se poučil i tak."

"Agentko Natasho," nevydržel Loki, "Anthony tu nesedí polonahý a s pouty na rukou pro naše potěšení."

"I když..." zamyslel se Clint.

"Sedí tu tak proto, že velmi výmluvně pravil..."

"Vyskučel."

"... že i jemná látka košile je příliš drásavá pro jeho zranění. A také proto, že se neprozřetelně vsadil s ředitelem Furym..."

"Nevěř ničemu, Loki je do toho normálně navezl."

"... že se sám dostane z pout dřív, než on stačí seběhnout a zase vyběhnout Stark tower po schodech."

"Vy ale vážně potřebujete chůvu," potřásla hlavou. Ještě si přihnula a trochu neochotně vrátila láhev zpátky do baru. Přistoupila k Tonymu a rázně mu pootočila zápěstí.

"Jauu!" zavyl.

"Tohle je správná výchozí poloha," řekla. "Jinak tam tu sponku nedostaneš. Zbytek si poslechnu, až si dám sprchu."

"Věř, že jí potřebuješ," pokrčil Tony nos.

To už neuznala hodna odpovědi a důstojně odkráčela.

"Dokonce tu zapomněla zbraň," řekl Clint. "Leda by to byla nenápadná narážka na to, že bych ji mohl vyčistit, ale myslím, že se mi nechce."

"Tady jste!" zaslechli z chodby Furyho hlas lapající po dechu. "Chci, abyste mě okamžitě odvezla do Shieldu."

"Ráda vás vidím znovu na nohou, řediteli. Napřed sprchu."

"A taky chci hlášení."

"Napřed sprchu!"

"Krátkou!" zavolal silnějším hlasem, jak odcházela do svého pokoje. Odpověď už nezaslechli, ale zřejmě nebyla uspokojivá, protože když vstupoval dveřmi do obýváku, moc nadšeně se netvářil. V tom samém okamžiku ale Tony s vítězným: "Tadáá!" zdvihl volné ruce nad hlavu.

"Ale Furyho zdržela Natasha! Vítěz jsem já!" zvolal Clint.

"Nepřepadla ho a nesvázala. Nechal se zdržet. Vítěz jsem já," oponoval Loki a natáhl ruku. Pět dolarů neochotně změnilo majitele.

"Co trochu uznání a ovací?" pravil Tony uraženě a masíroval si zuboželá zápěstí. "Či dokonce procenta ze zisku?"

"To já si zasloužím uznání a ovace," opáčil Fury a skácel se na pohovku. "Příště stav ty mrakodrapy trochu menší. Zase tak moc jsem se možná rozhýbat nepotřeboval."

"Měl jsi příšerný čas," řekl Clint k Tonymu. "Ještě se na to podíváme."

"To doufám nebylo na mě?" zdvihl Fury hlavu.

"To bych si nedovolil, řediteli," zakřenil se Clint.

"Co ty tady vlastně - kdy se vrátíš do práce? Mám s tebou vůbec počítat?"

"Rád bych dokončil vyšetřování tady," řekl Clint. Fury to těžko mohl docenit, ale Tony slyšel ten obrovský rozdíl v tónu jeho hlasu a v jeho celkovém postoji, přímo propastný proti předvčerejší polední snídani. Clint vážně věřil, že mu Loki, respektive Sygin, s jeho problémem pomohou. Své momentální nicdělání začal brát s nadhledem. "Napište mi to třeba jako dovolenou. Vyšetřovací volno."

"Budiž," řekl Fury. "Máš padáka."

"Už zase...?"

"Tentokrát doopravdy!"

"Co na to odbory? Hele, nevíte někdo, jestli má Shield odbory?"

"Tony tě může napsat na výplatní listinu jako dvorního šaška," utrousil Loki, sotva zvedl oči od tabletu. "Zkus alespoň někdy být vtipný."

"Já jsem vtipný! Chceš to dokázat? Znáš tu o rabínovi, faráři a buddhistickém mnichovi?"

"V zájmu obecného blaha ti nedám padáka a jako tvůj nadřízený ti okamžitě zakazuji vykládat vtipy!"

"Já ty odbory vážně založím, tohle je týrání zaměstnanců tohleto... Natasho, právě jsem založil v Shieldu odbory, jdeš do toho?"

Vlasy měla ještě trochu vlhké a místo svatebních šatů svou obvyklou kombinézu, která ale v kontrastu s nimi vůbec nebyla to pravé a vypadala překvapivě fádně. "Tak teď to s tou štěnicí," řekla.

"Našli jsme celkem dvě," řekl Clint. "Možná ještě přibudou, ale myslím, že ne. Když už pak víš, co hledáš, jde to docela dobře."

"Nechat něco najít proto, aby něco dalšího zůstalo skryto, je trik starý jako schovávání samo," řekla.

"Podívej," sáhl do kapsy a hodil po ní povědomě vypadající kousek kovu. Tony sebou mimoděk lehce škubnul. "Už jsem jí samozřejmě vyoperoval střívka. Když se na něj podíváš zblízka - nepřipomíná ti to něco?"

Natasha s ní zatřepala a z vypoukliny vyklouzlo několik ohebných mechanických nožek.

"Ty mrchy sem prostě prolezly, přiběhly, nechaly se donést - těžko říct. Starku, vysílač není tak silný, aby mohlo dojít k úniku z tvojí pracovny, na to tam máš dost silné odstínění. A tahle druhá byla v sauně. Zkuste si vybavit, jestli jste se tam někdo bavil o něčem nebezpečném."

"Já tu mám saunu?" podivil se Tony.

"Kdybych si je představila zvětšené do velikosti telete," řekla Natasha, "tak bych řekla Faraday. Ten chlap si nedá pokoj, co?"

"Obyčejný smrtelník? To nezní příliš jako příliš zajímavý protivník," prohodil Loki.

"S dobrými organizačními schopnostmi," odvětila. "Nemíval tak dobré zdroje, aby tohle," nadhodila si štěnici na ruce, "uměl vyrobit."

"Viktor van Doom měl podobné," řekl Tony.

"Nemaluj čerta na zeď," zamračila se. "Viktor měl styl, doufám, že s takovým vulgárním hrubiánem se nespojil. Navíc jeho hračky byly ještě o nějaký ten level lepší. Tohle je hodně pěkné, ale nedotažené. Příliš dlouho jsme to odkládali - nemůžeme pasivně čekat, až se Faraday připraví a vyzbrojí celou armádu, musíme mu jít naproti a zavřít ho zpátky tam, odkud utekl."

"Protože proč si to nezopakovat, když už se to jednou neosvědčilo, že?" usmál se Tony nevinně.

"Neříkal jsi, že je systém zabezpečení té věznice už opravený?"

"A neříkalas, že v tom byl lidský prvek?"

"Shield je velice rozsáhlá organizace," řekl Fury. "Navzdory všem opatřením je občasné selhání jedince nevyhnutelné. Nám nezbývá, než s tím bojovat jak se dá."

"Dobře. Počkám, až zase bude jezdit metro, a pustím se do toho." Znělo to dost vlažně.

"Ty jezdíš metrem?" pohlédl na něj Clint s netajenou zvědavostí.

"Zbláznil ses?" oklepal se Tony. "Ale předpokládám, že se lidi, co se mi ubytovali v baráku kvůli tomu blizardu, zase vrátí domů. Bude se mi mnohem lépe myslet, když mě nebudou obtěžovat."

"Potkal jsi vůbec někoho z nich?"

"Ale vím o nich! Vím, že tu jsou!"

"Jestli já neměl jít raději pěšky," řekl Fury poněkud temně.

"Na váš rozkaz, pane," pousmála se Natasha.

Ještě ale nestačili vykročit k heliportu, na kterém čekal Natashin qiunjet, když na práh shůry přistálo skutečně nečekané překvapení a všechno špičkování bylo rázem zapomenuto.

Tony jenom díky tomu, že byl zrovna natočený ve vhodném úhlu a správným směrem, postřehl něco, k čemu se v myšlenkách ani neblížil: jistou výměnu pohledů, která mu odpověděla na jisté otázky; ale způsobem, který by velmi nečekaný a možná ne tak úplně vítaný.

To, co viděl, bylo náhlé oživení v Natashině tváři: kratičké, ale výmluvné, byl tam záblesk naděje, radosti a úlevy, to všechno se odrazilo v celém jejím výrazu, v očích, na rtech; bylo to, jako by z ní na okamžik vyšlehl záblesk jasného světla, takhle její tvář neznal, možná ani nevěřil, že něco takového v sobě má. A stejně tak ale viděl, protože byl v opravdu dobré pozici a dobře natočený, že přesně toho samého záblesku si všiml i Clint, že celý ustrnul a oči jako by se mu rozšířily úžasem, že rázem pochopil; co u ní byla radost, to u něj zklamání a jakási zhrzenost - ale stejně jako u Natashy to byl jen mžik. Tony si ještě stačil pomyslet, že je vážně hrůza zkoušet rozluštit vztahy ve chvíli, kdy většina zúčastněných jsou profesionální špióni, ale to už jeho plnou pozornost zaujal Thor a jeho břemeno.

Po poslední Thorově návštěvě a jeho výkladu ohledně problémů oddělení Thanose a Hulka všichni tak nějak předpokládali, že jeho návrat bude spíše záležitostí týdnů. Ale teď byl tu: velký a zelený, Thor ho pracně přidržoval rukou, kterou ho chtěl asi podepřít kolem pasu, ale končila nejspíš v půlce zad. Hulk se sotva držel na nohou, mžoural na ně velmi zmateně a když se opřel do otevřených dveří, celá stěna povážlivě zaskřípala.

"Překvapení!" zazubil se Thor nadšeně. "Jeden z našich moudrých přišel na způsob, jak celou záležitost urychlit. A tak jsme tu!"

"Jsi si jist, že je při rozumu?" štěkl Fury, který rozhodně necítil potřebu brát nějaké ohledy.

"Samozřejmě, příteli Nicku," řekl Thor přátelsky. "Nechce, či snad nemůže přeměnit se zpět, ale je plně při vědomí a klidný. Nepřivedl bych svým přátelům zuřivou bestii," dodal s mírnou výtkou a poplácal Hulka po rameni: "Však, můj zelený brachu! Jen vejdi, možná ti známé tváře připomenou, kým jsi byl."

"Hulk pamatuje všechny," zabručel obr. "Stejně zůstane zelený."

"Hej, Hulku, rád tě vidím! Vypadáš skvěle, všechna ta zelená ti sekne," zazubil se Tony. "Ale vážně jsem se těšil, až hodím řeč s Brucem. Máme pár nedotažených věcí, co by zasloužily popohnat."

"Hulk pro tebe dobrý až dost," opáčil obr a ztěžka dosedl na zem.

"Ještě vydrž na nohou," domlouval mu Thor, "čeká tě pohodlné lože. Pojď, pomůžu ti..."

"Hulk..." Těžko říct, co chtěl ještě dodat, protože hlava mu náhle poklesla, oči se zavřely - a spal.

"Na to, aby se mi tahle socha hodila do obýváku, je trochu moc robustní a naturalistická," naklonil Tony hlavu a zpytavě ho prohlížel. "Thore, asi by bylo dobré vědět, jak se jim tohle povedlo," dodal. "Kdyby ho zase někdy chytil rapl, bylo by lepší ho uspat, než zkoušet atomovky."

"To je ještě následek toho, že se proměnil v kámen," řekl Thor. "Brzy bude jako dřív. Stejně jako tady přítel Nick," zazářil úsměvem na nasupeného Furyho.

"Nelíbí se mi, že se nechce přeměnit zpátky," řekl.

"Já myslím, že to zvládneme," začal ho Tony okamžitě hájit, víc proto, aby byl proti Furymu v opozici, než že by byl tak pevně přesvědčený o své pravdě.

"Určitě to zvládneme," přistoupila k nim lehkým krokem Natasha a položila Hulkovi dlaň na rameno. Vypadala vedle něj nesmírně maličká a křehká a Tony si připomněl, že má vlastně rozdělaný oblek, který měl primárně sloužit k tomu, aby dokázal odolat i Hulkovi. Od chvíle, kdy ho viděl bojovat s Thanosem, si už sice nemyslel, že je v jeho momentálních možnostech něco takového vyrobit, ale pořád by bylo lepší ho mít, než nemít. Kdyby mu přeskočilo, lepší ho zabavit bitkou, a třeba ho odlákat někam pryč, než nechat demolovat město.

Natasha zpozorněla a tak sledoval mimoděk směr jejího pohledu - dívala se na oba asgarďany. Thor přidřepl k Lokimu a něco mu rychle vykládal a předal mu dokonce jakýsi malý balíček, který Loki okamžitě ukryl ve svém oděvu. Tonymu se vrátil v plné síle ten pocit neurčité rozmrzelosti, který se ho zmocnil ve chvíli, kdy zjistil, po kom to Natasha ve skutečnosti kouká. I ona - zrovna po něm! Věděla přeci, co je zač, ten jeho harém a chronická nestálost. Na rozdíl od svého vlastního přístupu, kdy ve vztazích nikdy nic nesliboval a od začátku dával jasně najevo, že jsou velmi dočasné, ten Thorův považoval za mnohem horší. Jestli jí to bylo lhostejné, nemohla si pomoct, či cokoli dalšího, už neřešil. Jen mu došlo - a bylo to svým způsobem docela vtipné - že je kvůli ní možná naštvanější, než byl kvůli Pepper. Snad že Natasha byla prostě Natasha. Holka, která odejde ve svatebním a po dvou dnech se vrátí s prázdným zásobníkem. Nebo tak moc přál Clintovi úspěch? Nebo to bylo ještě triviálnější - a jen ho štvalo, že všechny holky v okolí nesklízí on sám?

"Pojďme, Fury," řekla Natasha. "Ohledně zdejší situace vám pak podám hlášení."

"To bych ocenil," zamračil se ještě Fury na Hulka, a vykročil za ní. "Doufám, že s uniformou budou čekat už v hangáru. Nerad bych se po ústředí promenoval v pyžamu."

"To už je zařízené, pane."

Za pár okamžiků už quinjet stoupal k nebi a vyrážel směrem k západu.

Tony se s povzdechem odvrátil od okna, obešel Hulka a opatrně, aby se neopřel o zrasovaná záda, se usadil na pohovce. "Thore, jsi si jím skutečně jist?"

"Kdo si kým může být skutečně jist?" pokrčil blonďák rameny. "Nadechl se ducha Asgardu, byť spící. Pevně věřím, že je víc sám sebou než dřív."

"Hulk nebo Banner, hlavně, že je v pohodě," řekl Tony a mimoděk se široce usmál. Myslel to přesně tak, jak říkal - byl skutečně z hloubi duše rád, že ho dostali ven a je zpátky na Zemi. Kvůli němu, ale taky kvůli sobě. "Protože Avengers v plné síle, to už něco znamená!"




- Pokračování -



15 komentářů:

  1. A já myslela, že Thor přinesl Sygin... A on to Bruce. :D Ale že by Natasha zírala na Thora? Ne, to určitě ne. Rozhodně zírala na Hulka! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Jasněže zírala na Hulka. Protože Bruce. Na Thora nevěřím!
    Poslyš, tahle trojka by se skvěle hrála v divadle. Konverzačka v jedné místnosti jak vyšitá! :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Samozrejme že na Hulka :3 V Avengers 2 možno bude aj niečo viacej :D a rozhodne úžasný diel :D

    OdpovědětVymazat
  4. Vážně Fury seběhl a vyběhl schody ve Stark Tower?! :-D A Tonymu trvalo TAK dlouho, než se dostal z pout?! Ts Ts Ts.
    Natasha že kouká po Thorovi?! Probůh. Ale to ne, určitě jen měla radost, že je Bruce zpátky :-D A Hulk, který si staví hlavu, že zůstane zelený a oznamuje Tonymu, že je pro něj dobrý až dost mě rozesmál :-D
    Děkuju za další krásnou kapitolu!

    OdpovědětVymazat
  5. Akkarra: to jsem zase jednou byla nenápadná... a vůbec, co já můžu za to, co si myslí chronicky slepý Stark? :-D

    Eithné: vždyť je prej krásnej! :-)) Jasně, že je to konverzačka, varování jste měly hned v první větě první kapitoly. Však jsem u příští kapitoly vyloženě trpěla a byla fakt úleva se v té zase další zase vrátit, i když samozřejmě my nesmíme ani naznačovat. :-))

    Natálie: proto jsem si taky musela s psaním tak pospíšit, že áno. Aby bylo jasný, kdo komu to vyfouk! :-D

    Sitara: a to mu ještě Natasha píchla. Měl by víc trénovat :-)) Hulk je prostě čumáček, kdo by se jí divil... jéjda, to bude překvápko, až se ukáže, že to bylo vážně na Thora O:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Thor a Natasha? Blondýnka a zrzka? Je pravda, že už jsem přemýšlela, s kým Natasha skončí, ale Thor.... to už by byl lepší Fury :D Ale je to napínavější než struny na mých kytarách :D Páni :D mě se snad o tom bude i zdát! :D :)

    OdpovědětVymazat
  7. tak ta stávka ma ale poriadne pobavila a nikdy by som do Furyho nepovedala, že sa s nimi staví či on skôr vybehne všetky schody alebo sa Tony dostane skôr z pút, Fury mal asi ešte stále dozvuky z toho uveznenia :DDDDDD ale čo najviac ? Loki si tiež stavil :DDDD tak to néééé ... chalani ma teda poriadne pobavili
    jupiii som rada, že je Banner už konečne naspäť :) a Tonymu to spravilo dobru náladičku konečne ale Thor zdá sa až takú nie :DDDD no Tony nemôžeš mať všetko :DDDD a to čo si všimol pri Natashi bol len klam

    OdpovědětVymazat
  8. Krásná kapitola. Vypadá to, že Nataša si najde zábavu všude :-D

    OdpovědětVymazat
  9. *mlátí hlavou o stůl* To je tak super :) Bruce je zpátky a Tony leze Furymu na mozek..... Proč by se jinak sázel? A s ním? O takovou blbost? Geniální :) Že by Fury projevil spontánost? :D

    OdpovědětVymazat
  10. Maki: šmarjá, Fury... o tom se zase bude zdát mně :-D

    Steeeeva: no co, i Fury se musí udržovat v kondici, zvlášť po delší době bez pohybu O:-) A Loki se taky musí udržovat při pohybu, alespoň myšlenkovém, zvlášť po delší době bez zlomyslností :-D

    Catrina: děsná šprtka. :-)))

    Baka: jasně, že je Bruce zpátky, už se mi po něm stýskalo. :-D

    OdpovědětVymazat
  11. jestli bude Nat s Thortillou tak...no...nevim...ale ty sázky...jen tak dál :D Fury potřebuje zhubnout :D

    OdpovědětVymazat
  12. :D Právě mi docvaklo, že jsi velice elegantně zabavila Steva, aby by v téhle sérii nezavazel a zároveň to nevypadalo, že je někde mimo nebo uvězněný. Jinak jsem spokojená s vývojem a znova musím ocenit Furyho. Jinak se na nové Avengers těším, i když je uvidím tak o týden později, protože začátek května mi zabírá jiná akce a nejraději bych nic nevěděla dopředu, ale některé fotky vypadají fakt super.

    OdpovědětVymazat
  13. Lumona: nebyla by to pěkná domácnost? Mohly by si s Pepper a Jane rozdělit služby na nádobí, a tak :-D

    Kitikara: musím přiznat, že to ani nebylo plánované - ale teď to přišlo vhod :-D Už by jich tam běhalo moc. Navíc budiž mu to přáno, mám takovou představu, že ho momentálně Shield zaměstnává na půl úvazku na nějakých maličkostech :-D Týden snad lze vydržet bez spoilerů? Záleží, jak visíš na určitých sociálních sítích ;-)

    OdpovědětVymazat
  14. Vzhledem k lidem, jaké sleduju na tumblru, nemám šanci, ale u Strážců galaxie mi to nic neprozradilo, i když zrovna u nic nebylo moc co prozrazovat.

    OdpovědětVymazat
  15. Krapet hodně práce jsem teď měla a když se sem vrátím, srdéčko mi zaplesá, kolik tu je nových kapitolek. Jupíí.

    Paráda - Clint věřící v uzdravení, Tonymu to trvalo nějak dlouho se dostat z pout ne? Asi bude muset chlapec víc trénovat. Nataša a Thor? No proč ne? Zelná socha v obýváku - já nemůžu, kam na to chodíš? :-D A co to bylo za balíček?

    OdpovědětVymazat