čtvrtek 19. března 2015

Na dosah ruky III. - 1.

Člověk plánuje (a že těch plánů bylo!), múza mění. Z pár nadhozených poznámek začalo samo od sebe vznikat pokračování - a tak ho tady máte. :-)
Myslím, že se ponese v trochu jiném duchu než dosud: hodně kecání, protože to je to, co se mi právě teď dobře píše, a spíš novelka na téma "jak to bylo dál", než další román. Na své si přijdou milovníci konspirací, špatného počasí, něžné ehm bratrské péče, zelených oblud, cákanců krve a západů slunce. Mohu slíbit více Clinta a též nedorozumění všeho druhu. Možná se objeví i nějaká ta děsivá příšera! ;-)
Navazuje velmi bezprostředně na druhou část.


w W w


Těsně PO

Clint byl v pohodě. Poflakoval se po věži, dost času trávil u ledničky a taky u televize, průběžně zabíhal svůj nový luk, protože ten starý si z boje s Thanosem odnesl pár ošklivých šrámů - a všem tvrdil, že nemůže nic dělat, protože je strašně moc nemocný. Nikdo mu to nerozmlouval, ono proč taky, dovolené i zásluh měl nastřádáno dost na to, aby zcela legálně polehával na pohovce ještě dalších pět let. Dokonce i Natasha to nechávala bez poznámek.

Ostatně, byla v pohodě. Poslala Hillové do Shieldu vhodně formulované hlášení, oznámila, že Fury se vrátí, až se vrátí, všechny její rozdělané plány běžely jako po drátkách. Možná proto, že z nedávných bojů si odnesla sotva pár podlitin a neměla se na co vymlouvat, se plynule ponořila do svých rozběhnutých případů a pokud vůbec byla k vidění, pak většinou s nějakým štosem papírů nebo notebookem v ruce a soustředěným výrazem v oku.

Tony Stark byl také v pohodě. Pořádně se vyspat, navzdory jistým neuváženým slibům příšerně opít, průběžně si se vší důkladností užívat faktu, že mu Loki v posteli neodpadá už během předehry - přesně to, co potřeboval, aby se oklepal rychle a spolehlivě a do zanedbaných záležitostí Stark Industry se vrhnul s plnou vervou. Koneckonců, nic děsivého ho nečekalo. Pepper plnila své povinnosti vzorně a firmě se dařilo výtečně.

Loki byl také v pohodě, protože neměl důvod nebýt.


O tři týdny později

"Nerad to říkám, ale nemáš pravdu." Clint posunul modrého angličáka a lehce cvrnknul prstem do figurky strážníka. "Oklamalo by je i dítě. Musíme s ním počítat leda potud, že si možná, možná zapamatuje poznávací značku auta. A tu máme falešnou."

"Jenže kdyby tam náhodou zrovna stál někdo schopný," vrátil Tony angličáka o ulici vedle, "tak kvůli sto padesáti metrům ohrozíš celou akci."

"Pokud byste to auto zneviditelnili přesně na tomhle místě," zabodl se Lokiho prst do mapy, "nemuseli byste se dohadovat nad jedním hlídačem."

"Loki, my nemáme způsob, jakým by šlo zneviditelnit celé auto!"

"Vskutku?"

Objevila se Natasha a zamířila nejkratší cestou rovnou ke kávovaru. Bundu hodila přes nejbližší židli a nezdržovala se obcházením pohovky. Její upřený pohled mluvil za vše.

"Už jsme mysleli, že zůstáváš v Shieldu," podotkl Tony.

"A přijít o to, jak se tady hádáte?"

"Fajn, pojď mě podpořit. Vím, že mám pravdu."

Ani se neohlédla. Stiskla správné tři knoflíky, sklonila se k plnícímu se hrnku a s potěšením se dlouze nadechla vůně kávy. "Dobře, přiznávám, jsem tu kvůli tomu kafi. Hillová má záchvat zdravé stravy a snížila obsah kofeinu ve všech automatech. Silně se zvýšila spotřeba klávesnic, protože na ně spadlo víc usínajících hlav než za celý půl rok zpátky."

"Díky za inspiraci, píšu si to mezi efektivní způsoby, jak rozložit kteroukoli organizaci. Ale teď se podívej na tohle."

Natasha popošla i se svým hrnkem opatrně sevřeným v obou dlaních blíž, a zamyšleně pohlédla na stůl. Ležela na něm velká mapa New Yorku, zřejmě poměrně stará, vzhledem ke stopám opotřebení, dávno zaschlým kolečkům od kafe a řadě chybějících ulic na jeho okraji.

"Slánka je Federální rezervní banka," poklepal na ni Clint. "Ty tácky jsou polohy policejních stanic. Lžičky leží na ulicích, které mají nízkou prioritu při prohrabávání sněhu a hrozí uvíznutí."

"Figurky jsou stanoviště strážníků," doplnil Tony.

"A tohle?" ukázala Natasha.

"To je moje voda z horských pramenů," sebral si Loki sklenici.

"Pochopila jsem. Plánujete vykradení banky. Vědět, že jste na tom tak špatně, vezmu sebou Člověče nezlob se."

Tony se narovnal a zatvářil se důstojně. "Tedy promiň, ale ten blizard je ideální příležitost, jak něco takového provést. Telefony nefungují, metro se zastaví každou chvíli -"

"Metro už stojí," podotkla Natasha.

"No prosím. A jejich náhradní generátory lze odstavit jediným EMP pulzem. Máš potom spoustu času na útěk, teda s vhodnou technikou, protože město je úplně ochromené. Jakou lepší příležitost si přát? Začínám mít dojem, že bychom se tam měli rovnou rozletět. Našel jsem..."

"Ehm ehm."

"Samozřejmě chci říct našli jsme šest způsobů, jak se dostat dovnitř. Teď jenom pilujeme odjezd, protože někdo si myslí, že stanoviště strážníků není problém."

"Je mi líto, chlapci, naplánujte si raději Národní galerii. Banka byla vykradená už před hodinou."

"My máme dokonalé alibi," pravil Loki. "Sledovali jsme zábavný televizní pořad."

"Z televize, která skončila vysílání už v poledne? Ts ts ts."

 "Dobře," pravil Clint a pohlédl významně na Natashu. "Kudy utekli? Teď se pravda ukáže!"

S úsměvem pokrčila rameny. "Je mi líto, nesledovala jsem to. Počkejte si na hlášení. Ale byli to profíci - žádní mrtví, úlovek pár desítek miliónů a nechali jen minimum stop. Když se vám pak bude chtít se do toho pustit..."

"Obyčejná loupež, to je práce pro policii," mávl Tony rukou a o mapu rázem ztratil zájem. Zahleděl se do vířícího bíla za okny. "Takové počasí pamatuju naposledy jako kluk," prohodil zamyšleně.

"To bude následek toho globálního oteplování," uchechtl se Clint.

"Vypadáš neklidně," řekla Natasha tišeji, zatímco Clint vysvětloval Lokimu, co je to to oteplování a proč by to měl být problém, kdyby to ovšem celé nebyla kachna. "Nějaké problém se Stark tower?"

"To samozřejmě ani náhodou," potřásl Tony hlavou. "Vydržela by i o několik řádů horší počasí. Problémy budou mít asi dva mrakodrapy v okolí narušené při útoku Chitauri, ne všechny opravy byly hotové. Ale evakuace začala včas, řekl bych."

Usadila se na židli. "Mám ve Státní meteorologické službě kamaráda. Prý se tam hrozně hádali, než vydali první varování, dlouho to vypadalo, že se blizard New Yorku úplně vyhne."

"Ale nakonec to bylo včas," pokrčil Tony rameny. "S počasím se bojovat nedá. Máme dovolenou."

"Přesto vypadáš neklidně."

"Co pořád máš?" zamračil se. "Prostě mám rozdělanou práci a místo toho tady sedím jako pecka a šoupu angličáky. Při tom, co teď potřebuju odzkoušet, bych měl obrovskou spotřebu energie a hrozí, že by to generátory neutáhly. Rozhodně ne po té, co si do Stark tower natahali všichni zaměstnanci svoje příbuzné až do devátého kolena a celé přízemí je obsazené lidmi z okolí, kteří vykládají, jak se bojí, že jim vítr odnese střechu. Houby střechu, přilítli jak můra za světlem. Nechce se jim doma sedět pod dekou u svíček." Oklepal se. "Nesnáším lidi a teď je tenhle barák plný! Připadám si jako na sudu s prachem. Starosta doporučil zákaz vycházení určitě jenom proto, aby mě naštval."

"Tony, ty miluješ lidi," poklepala mu Natasha na rameno. "Jen si to musíš představit jako velké párty."

"Hurá," pravil pochmurně.

Zasmála se a vstala. "Clinte, pojď si zacvičit. Poslední dobou to hrozně flákáš."

"Jen nezapomeň, že si nesmím namáhat stehy," dotkl se útrpně dokonale zahojené hlavy. "Ještě by mi zůstala jizva a utrpěl by můj šarm a elegance."

"Neboj, budu něžná."

Tony je sledoval pohledem snad ještě chvíli po té, co se za nimi zavřely dveře. "Jsou ti dva spolu nebo ne?" zabrblal nespokojeně. Loki na něj překvapeně pohlédl.

"Ty to nepoznáš?" přeptal se.

"Ty snad jo?!"

"Jistě," zatvářil se jeho druh povzneseně přesně tím správným způsobem, aby byl na zabití.

"No tak teda - jsou?"

"Přeci nemohu být tak indiskrétní ohledně soukromí svých nejbližších spolupracovníků," pravil Loki s velmi nevěrohodnou vážností. "Pokud tak toužíš po odpovědi, prostě se jich zeptej."

"Nejsem si úplně jistý, která odpověď se mi nebude líbit," odsekl Tony. "Kam ty prcháš?"

"Já ke svojí práci potřebuji jen pergamen a brk. Ale to ty také, Anthony."

"Jenže já si teď chci dodělat ten rezonátor!" Sám slyšel, že to zní poněkud trucovitě, ale nemohl si pomoct. Spiknutí živlů bouřících za okny si bral osobně, jako by to byl útok právě na jeho osobu a jeho momentální plány.

"Budeme tady zavření nejméně tři dny," řekl Loki zamyšleně. "Možná déle, i když je mi s podivem, jak trocha sněhu a větru mohou paralyzovat celé město."

"Prostě tu na to nejsme zařízení."

"Pochopil jsem."

"Dobrá, vyřídím si poštu," pravil Tony zavile. Loki, který už stál ve dveřích, se po něm otočil s lehce pozdviženým obočím.

"Už teď tu pobíháš jako šavlozubec v kleci. Proč se chceš ještě víc trestat takovou prací?"

"Musím doladit algoritmus na spamy, žádosti o podporu, výhrůžky nejhorší smrtí a tak. Poslední dobou to propouští nějak moc žebroty. No nekoukej takhle, neházím to do koše - na to, abych byl dobrák, mám lidi. Podporuju tolik nadací, že jedna celá zbrojovka jede jenom na sirotky."

"Ubohý Tony," ušklíbl se Loki a konečně zmizel. Tony se rozhlédl po prázdném obýváku, usoudil, že je to tu zbytečně depresivní, a odloudal se do své pracovny. Křeslo v kruhu obrazovek bylo příjemné útočiště. Protože se mu do vlastních plánů zase tolik nechtělo, projel si napřed venkovní kamery. Všechny ukazovaly jen bílo. Vichr nabýval na síle a pokud byl někdo takový hlupák, že zůstal venku, stejně už z něj touhle dobou vznikala unikátní ledová socha.

"Jarvisi, neříkala Natasha, že si jdou zatrénovat?" přejel rukou po ovládacím panelu. "To je vždycky radost vidět..." Kamer v tělocvičně bylo hned několik, aby mohli nahrávat a zpětně vyhodnocovat cvičné souboje. K Tonyho zklamání tam však vládl podezřelý klid. Natasha s Clintem stáli proti sobě v postojích zcela nebojových.

"Potřebuju tě," řekla Natasha a Tony se potěšeně uchechtl. Tak přeci! Ani se nemusel ptát.

"Je mi to moc líto," odpověděl Clint zcela proti očekávání. Tonyho to rozhodně překvapilo. Clint mu vždycky připadal jako ten, kdo se snaží, než že by dával Natashe košem. "Můžeš říct v Shieldu komukoli. Vyber si někoho jiného."

"Ale ta akce je naplánovaná pro nás dva," řekla pevně. Tony si v duchu povzdechl. Pak si uvědomil, že je sám, a povzdechl si i nahlas. Zase to bylo jen o práci. "Nemůžu tam jít sama a Hillová mi nikoho dobrého k ruce nedá, protože se bojí, abych ho nezačala paktovat s Avengers - a ne že by tam byl někdo vhodnější než ty, potřebuju tvůj luk. O co ti jde? Mám tě tu přesvědčovat, jak jsi úžasný? Být blízko Starka ti zjevně nedělá dobře."

"Prostě si teď dávám oraz." Clint si založil ruce na prsou, usilovně zíral do podlahy, šoupal nožkou a též všemi ostatními způsoby dával najevo, jak rád by z téhle situace utekl pryč. "Neber to jako podraz, jen potřebuju pauzu."

"Vrať se do akce, Clinte."

"Teď ještě ne. Promiň." Clint se otočil a odcházel a Tony zjistil, že skoro nedýchá.

"Clinte!" zavolala ještě Natasha. "Aspoň tu na něj dávej pozor."

Otočil se ještě ode dveří. "Víš, že dávám," řekl. "Vypadá v pohodě."

"Až moc," řekla.

"Jasně, jasně. Vážně dávám. Budeš první, kdo se dozví, kdyby se něco dělo."

Tony rozčileně bouchnul do ovládání a obraz se ztratil. Tak oni na něj dávají pozor? Co čekají, že bude tancovat po stole bez šatů? A kdyby, tak co?

"Souhlasím se slečnou Romanovou," řekl Jarvis.

"Zrádce. Od teď jsi přeřazený na ovládání mixéru."

"Copak vám to není podezřelé?"

"Cože?"

"Loki. Vám to není podezřelé?"

"Co by mi mělo být... aha, Loki? No jasně, že jde o Lokiho. Ale ten je přece v pohodě. Nemá důvod nebýt."

"Předpokládám, že to je přesně ta věc, ze které má slečna Romanová špatný pocit."

"Aha," řekl Tony, ale nechápal nic.

"Z jiného soudku, pánové," ozvala se Undisa. "Někdo ťuká na vrata."

"Upřesni," zamračil se Tony a ruka se mu mimoděk pohnula k náramku, který ležel vedle klávesnice a kterým by si mohl přivolat jeden ze svých ironmanských obleků. "Nějaký průšvih?"

"Já vidím to, co vy," opáčila. "S dovolením," přepnula na hlavní obrazovku jednu ze zasněžených kamer, "je to velké a přibližně humanoidní, ale ten obrovský hrb na zádech a noha trčící z krku mě matou."

Na víc Tony nečekal a vystartoval směrem k obýváku, který navazoval na terasu s heliportem. "Jarvisi, že ty jsi zase Undisu odstřihl od databází, že má tak špatné rozlišovací schopnosti?"

"Za její potřebu se neustále o něco sázet já nemohu," pravil Jarvis důstojně. "Též necítím potřebu úmyslně prohrávat."

Tony ale už pustil problematiku soužití svých dvou UI z hlavy. Vlastní oči mu právě potvrdily to, co z napůl oslepené kamery jenom tušil: že ve vichřici za okny skutečně stojí něco velikého s hrbem a nohou za krkem, a buší na sklo.













15 komentářů:

  1. boží :D :D :D :D :D :D
    tuhle povídku mám opravdu ráda

    OdpovědětVymazat
  2. Oh bože. Předpokládám, že to nebude Jeniček s Mařenkou, kteří se Tonymu pokoušejí ukrást perníček. Nebo perník. To je u Tonyho pravděpodobnější. :-D

    Catrina

    OdpovědětVymazat
  3. přibližně humanoidní jo? :D co to bude ? :D

    OdpovědětVymazat
  4. Tak hrdinové se baví tím, že plánují, jak vyloupí banku? Fascinující... :-D Jsem ráda, že jsi se chytla hesla "do třetice všeho dobrého". :-D A taky jsem zvědavá, co je to u těch vrat. V první chvíli mě napadlo, že se Hulk dal na jógu, ale to asi nebude ono... :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Anonymní: to je dobře! :-D

    Catrina: myslím, že půjde spíš po mase :-D

    Lumona: přece XXXX! :-)))

    Akkarra: podruhé je to nerozum, potřetí už opravdu hloupost. Ale když ono se to psalo samo, tak co to tady budu sušit :-) Hrdinové se řídí krédem "poznej svého nepřítele" ;-) S Hulkem návštěva u vrat mírně souvisí, nebo snad souviset bude... nebude to zase tak moc tajemné. :-))

    OdpovědětVymazat
  6. Tak já nevím, nesliboval tady někdo po dopsání dvojky Krásku?

    Hele dobrý, čte se to samo, mám ráda spoustu tlachání. Ode dneška očekávám pravidelná upozornění na nový díl na mailu! ;)

    OdpovědětVymazat
  7. Ty jsi zlatíčko :D Hrozně moc se těším na další díly

    OdpovědětVymazat
  8. No ty bláho, jaké to milé překvápko tu na mě čekalo :-D Víc jak milé, trojku jsem teď vážně nečekala. Hmm, mám ráda hodně kecání a vůbec jsi mě nalákala na ty konspirace, cákance krve, špatné počasí, západy slunce atd. atd. :-D Tony je tak roztomilý (na počtení), když kvůli počasí nemá stání :-D A Loki je chudák zase z něčeho podezíraný... to jsem zvědavá, co z toho bude. A z té skoro humanoidní věcičky za dveřmi, co slušně klepá na sklo...
    Děkuju, udělala jsi mi ohromnou radost!

    OdpovědětVymazat
  9. Eithné: viz hned nahoře. Člověk míní... :-D A neříkal tu někdo jiný, jak na ni teď nemá ani pomyšlení? :-D Abys věděla, jenom kvůli tobě přidávám položku do menu. Dej pak vědět, jestli to funguje :-)

    CherryPie: být zlatíčko se mi, myslím, docela zamlouvá :-D

    Sitara: tak člověk chce varovat a ono prý zatím lákání. Uvidíme, jak to půjde :-D Všichni jsou podezřelí, určitě se svého oblíbeného koníčka - ostatním raději nic moc neříkat - hned tak nevzdají... :-D Tak to jsem ráda, že jste ráda, pani! :-))

    OdpovědětVymazat
  10. Juuu tak to som nečakala, že bude ešte nejaké pokráčko no naozaj mi to prišlo ako úplný koniec ale nie žeby som bola proti pokračovaniu to ale vôôôôôôôbec nie :))))))))
    a keď to nie je trúfalé rada by som už videla hravého a nezbedného Lokiho :) teda prečítala si o ňom keby sa dalo inak sa neviem dočkať ďalšej časti :)

    OdpovědětVymazat
  11. Super že pokračuješ :) Myslím, že si tím nám všem udělala radost :) Musim číst dál, nemůžu se dočkat co stojí za dveřmi...... Krásně se to čte a souhlasím se Steeevou, chtělo by to hravého Lokiho ve všech směrech, hlavně v tom ložničním......Vážně super :)

    OdpovědětVymazat
  12. Steeeva, Miss Baka: za hravým Lokim musíte k Weterali, ten můj je takovej... chodící trauma, mám občas dojem, ale já za to nemůžu, fakt, ono samo :-D Ne že by ta rozvernost v něm nebyla, jen se mu stalo příliš mnoho špatného za příliš krátkou dobu. Však od útoku Chitauri neuplynul ani rok, a to stihl několik dalších bitev a málem zemřel, nemůže na Asgard, Natasha ho neustále uráží, prostě život pod psa. :-))
    Ale uvidíme, třeba se vzpamatuje ;-) Děkuju, mám radost, že máte radost :-D

    OdpovědětVymazat
  13. Mrkla jsem na tvé stránky, jestli se něco nového neděje a ono děje! Já tě miluju!!!!! Třetí pokračování jsem vůbec nečekala a jsem nadšená!
    Pánové z nudy plánují vykradení banky, Clint si hraje na hypochondra, ale cože to, že nejde pomoct Nataše, snad se z chlapa nestává bábovka - doufám :-)
    A kdopak to tu ťuká na dveře..... ještě štěstí, že tu už je druhá kapitolka. Jdu to dočíst.
    A ..... díky.

    OdpovědětVymazat
  14. Mám obrovskou radost, že píšeš pokračování. Dnešek je jasný :-D Už první kapitola vypadá přesně tak, jak mám ráda: natěšené křenění a trocha napětí... Opravdu mě to baví. :-)

    OdpovědětVymazat