úterý 4. června 2019

Nic menšího než osud světa - 3.

.........


Clint zběsile hmátl k noži u pasu. Neměl čas přemýšlet na milosrdenstvím, ani vykřikovat cosi o spojencích, protože útočník byl zkrátka příliš blízko; a tak tisíckrát trénovaným pohybem prudce vymrštil to dokonale nabroušené ostří kupředu. Od Tonyho se zablesklo. Zběsilý asgarďan, s nožem až po střenku v oku a zastřelený zároveň, udělal poslední krok z čiré setrvačnosti a skácel se k zemi. Clint uhnul před mečem, ten jen zazvonil ostrým, jasným tónem, odrazil se těsně vedle jeho hlavy a pak třeskl na podlaze kdesi dole pod nimi; ale tělo na něj dopadlo plnou silou, těžké jako cent. Kožešinový límec asgardského pláště, lemovaný modrou nití a páchnoucí ohněm, mu naplnil oči a ústa a na chvíli zahltil všechny smysly.

Portálem prošel někdo další. Nevypadalo to jako cílevědomý pohyb, spíš jako napůl bezvládné tělo odhozené velkou silou. Zatímco se Clint zbavoval mrtvoly, která ho zdatně promáčela krví, nově příchozí se hrabal na všechny čtyři a zmateně se rozhlížel. Pohlédli si s Clintem do očí a Clintovi došlo, že toho člověka zatraceně dobře zná.

„Bruce?!“

„Loki?!“ Bruce Banner šmátral po pistoli, a vůbec se mu to nedařilo, zároveň se snažil dostat se od Clinta dál, zjevně dezorientovaný a vyděšený.

„Bruci!“ houkl Tony Stark ostře, aby překřičel hluk z portálu. „Jsi v jiné dimenzi. Vrať se okamžitě zpátky!“

„V jiné... ani náhodou,“ opáčil Bruce, pustil zbraň, překulil se k nejbližšímu stojanu, který mu zřejmě připadal dostatečně masivní, a pevně se kolem něj omotal rukama i nohama. Ve tváři mu cukalo a pohled vytřeštěných očí těkavě přeskakoval po neznámých přístrojích.

Clint konečně odvalil mrtvé tělo a vyskočil na nohy. Na to, že se mu pořád ještě nepodařilo projít portálem, už byl špinavý a zakrvácený, jako by strávil v bitvě celý den. Protože na druhé straně rozhodně probíhala bitva, to z těch zvuků bylo úplně jasné, a musela sakra stát za to. Ale ještě než dokázal udělat ten poslední krok do jiného světa, znovu se objevil Thor. Vypadal... jako šílený. Tvář zkřivenou vzteky a planoucí oči, chvílemi probleskující stříbrem. Vousy možná měl spletené do copánků, ale i tak se mu pokoušely ježit, a stačil se za tu chvíli zmazat snad hůř než Clint.

Ale v náručí držel Natashu. Držel. Natashu.

V té chvíli bylo úplně jedno, jak kdo vypadá, jestli se něco divného děje s Brucem a jestli Tony u ovládacího pultu nadává jak špaček, a že podlaha klouže krví. Clint by se vůbec nedivil, kdyby se rozestoupila střecha, aby mohlo slunce zasvítit jasněji, zpomalil se čas, aby si vychutnal její pohledy a gesta, zazněly chóry andělské a vůkol zavoněly růže.

Ne že by to byla velká idylka. Byla napůl mimo sebe, ale kopala a bránila se jako rozběsněná fúrie. Thor si toho příliš nevšímal, i když ji možná nenesl zdaleka tak ohleduplně, jako by tomu bylo za jiných okolností, a ruce jí svíral obě naráz za zápěstí, aby se mu nedostala na oči. Sotva se rozhlédl, spíš ji hodil, než podal Clintovi, a otočil se zpět.

„... zabít,“ zachrčel a zmizel.

„Tři minuty!“ zařval Stark, ale těžko říct, jestli ho Thor ještě mohl zaslechnout. Těsně za portálem se rozlehl další výbuch a skrz prolétla nová várka hlíny a kamení a několik neurčitých kusů pokrouceného kovu. Bruce se u svého stojanu ještě víc přikrčil a odvrátil tvář. Tony vztekle praštil pěstí do ovládacího pultu. Clint se svým těžkým břemenem těžce dopadl na zadek, tak tak stačil Natashe zachytit hlavu, aby nebřinkla o kovový rošt na podlaze.

Ani se mu nepovedlo pořádně vstát, vlekl sebe i ji do pochybného bezpečí za Tonyho štít a zběžně začínal plánovat, co strašného Thorovi provede. Natasha byla bledá, příšerně špinavá a měl obavy, že krev na jejím oblečení bude skutečně její. A jestli všechna, mají vážně problém. Pokusila se mu vzepřít, už jen symbolicky, protože i s ní náraz tvrdě otřásl; zapřela se mu rukama o hruď a zírala na něj se stejně zmateným a vyděšeným pohledem jako Bruce před chvílí. „Loki?“ zašeptala – a konečně se zhroutila, strašidelně zvláčnělá a bezvládná.

„Dost by mi vylepšilo den, kdyby mi všichni přestali říkat Loki,“ ucedil Clint. Natashu (která měla delší a tmavší vlasy než ta jejich, ale ne o moc) opatrně složil vedle sebe a vytáhl pistoli. Na další překvápka z portálu chtěl být připravený. Ruce se mu třásly jako snad nikdy před tím. Úleva ho doslova knokautovala, ale taky to mohly být potrhané stehy v rameni. Nejspíš obojí naráz.

„Dělej, Thore, dělej,“ mumlal si teď Tony a s rukou na páce spínače napjatě hleděl k portálu. Hluk bitvy, řev, výstřely, všechno jenom takhle z vpovzdálí, to byla stěží snesitelná kulisa k pouhému čekání. Vteřiny se neskutečně vlekly, vlastně to byla jen chvíle, ale...

Pak jim před očima prosvištěla další dvě těla. Tony neváhal, nebo už zkrátka došel čas – a okraje portálu se rozvlnily, zmatněly, zvukové pozadí začínalo připomínat televizi od sousedů – až se rázem smrskl do nepatrného, jasně zářícího bodu, a s neokázalým pink zmizel.

„Dva Thorové?“ hlesl Clint a zadíval se do otvoru ve stropě, kterým oba muži prolétli.

„Do prdele, do prdele, do prdele!“ opakoval Tony a rychle odstavoval zařízení.

„Tohle je vážně jiná dimenze?“ přeptal se Bruce roztřeseným hlasem.

„Jo,“ potvrdil mu Tony. „A děje se úplně přesně to, co nemělo. Jsi doktor stejně jako ten náš Bruce Banner?“

„Já...“ Odkašlal si. „No ovšem.“

„Fajn. Kufr s první pomocí mi stojí u nohy, tak do toho.“

Zvenčí se zablesklo, na okamžik je všechny ohlušil třeskutě hlasitý hrom a po kůži ucítili nepříjemné svědění blízkého výboje.

„Musíme pryč,“ řekl Bruce. Vůbec nevypadal, že už by se srovnal s tím, co se děje, ale přesně jak Tony spoléhal, byl dostatečně chytrý, aby se situaci přizpůsobil rychle - a dělal, co má. Na otázky bude čas potom, jeho i jejich.

„To musíme. Shield zachytil energetické výboje a je na cestě sem. Vážně to byli dva Thorové? Vůbec se necítím na to, abych Furymu něco vysvětloval.“

„Snad dokážete Thora zabít,“ řekl Bruce. Vrávoravě se postavil a trochu kulhavě si došel pro kufřík. „Tony, vypadáš strašně... ty jsi na vozíku?“ Zřejmě to s ním otřáslo; snad že to byla tak jednoznačná připomínka, že se skutečně ocitl v jiném světě. Na okamžik jen strnule zíral, pak se prudce odvrátil a pospíšil si k Natashe.

„Thora nikdo zabíjet nebude,“ řekl Clint. Položil Natashu na záda a rychle rozřízl kombinézu v místě, kde očekával nejhorší zranění. Nad rozšklebenou ránou v boku jen stiskl rty. Bruce se zatím prohraboval v kufru, zřejmě hned nenacházel přesně, co hledal. Něco řekl, ale v další sérii hromů jeho slova nikdo neslyšel.

Tony se zadíval k vratům. „Oni spolu bojují,“ řekl.

„Lepší, než kdyby se spojili,“ pokrčil Bruce rameny. Už se dokázal zorientovat a dělal, co uměl; s lékařskými nástroji se mu ruce netřásly a dokázal být soustředěný a rychlý. Clint se mu pokoušel pomáhat a Bruce se ho nepokoušel odhánět.

„My jsme tu všichni přátelé, Bruci,“ řekl Clint, kterému už začínalo docházet, i když velmi pomalu a neochotně, že v alternativním Natashině světě budou karty rozdané docela jinak. Jinak jinak, než čekal. „Já, Nat, Tony, ty i Thor. Jen tak pro začátek.“

„Beru na vědomí.“ Bruceův hlas se zlomil. „Já...“ nedořekl. Sklonil hlavu a soustředěně douzavíral provizorními svorkami Natashinu ránu. „Máte jiné značení... Pěnu, potřebuju pěnu...“ Clint mu ji strčil do ruky. „Musí dostat infuzi, co nejdřív.“

„Sanitka čeká blízko, počítal jsem s tím,“ řekl Tony. „Jen asi budeme muset...“ Počkal, až dozní další třesk a zběsilé řvaní, ve kterém rozeznali pár asgardských nadávek. „My k ní.“

Clint jediným gestem rozložil kufřík na provizorní nosítka. Bruce sice vypadal, že se každou chvíli zhroutí, ramena se mu třásla a zřejmě ještě nezpracoval šok, ale zraněný nebyl a tak zkrátka musel fungovat; naložili Natashu, přepravili ji i Tonyho z plošiny na podlahu stodoly a společně se vydali k pootevřeným dveřím vstříc apokalypse.

Protože nic menšího to nemohlo být. Oba Thorové se do sebe pustili se vší možnou razancí, ani jeden se nedržel zpátky. Splést se nedali; 'jejich' Thor byl poněkud zakulacenější v oblasti pasu a vlasy za ním vlály, ten nový vypadal jako by strávil v posilovně několik lidských životů, zato ale neměl kladivo. Blesky létaly z obou, přesto se zdálo, že kladivo síly dorovnává. Ve chvíli, kdy se současně udeřili pěstí, zazněla rána jak hrom a oba se zastavili až o nejbližší strom. A oba stromy spadly.

„Musíme mu pomoct,“ zamumlal Bruce tak potichu, aby se mohli všichni tvářit, že ho neslyší. Zafungovalo to; Clint se docela určitě necítil na to, aby se pouštěl do křížku zrovna s Thorem, Natasha neslyšela nic a Tony byl zelený a očividně jel na záložní baterie.

„Budeš řídit,“ oznámil Bruceovi a ten se vyděsil ještě o kousek víc.

„Vždyť nemám řidičák!“

„Slibuju,“ zavrčel Tony, „že to když tak se šerifem nějak domluvím. A vůbec,“ zeptal se ještě, zatímco nespokojeně sledoval, jak nešikovně nakládají Natashu, „jak to, že ses neproměnil v zelenýho chlapa?“

„Myslíš Hulka?“ ujistil se Bruce, zatímco místo Natashy pro změnu dovnitř strkali Tonyho. „Tak ten není zelený, ale červený.“

„Zplozenec pekel,“ neodpustil si Clint.

„A jak bych se sakra mohl proměnit v Hulka, když je ještě den?“ zasténal Bruce málem a neuvěřitelně neobratně se nasoukal za volat.

„To ještě bude novinek,“ zamumlal Clint a konečně se trhavě rozjeli. Clint na chvíli zavřel oči; jen pár okamžiků si odpočinout a nějak se srovnat s bodavou bolestí v tom zatraceném rameni, a navíc přišel o další vestu, krev nešla nikdy doopravdy vyprat; záblesky energií vnímal i přes chabou zábranu víček a výrazněji vnímal i Bruceův zrychlený dech, a také Tonyho, který lehce zadrhával. Takhle akce zatím vypadala jako dokonale úspěšné fiasko. Mají Natashu. Natasha žije, a samozřejmě to zvládne, protože by bylo nekonečně nesmyslné, kdyby jim zrovna tady a teď měla znovu umřít; zvládne to, Avengers znovu povstanou, možná trochu pocuchaní a s několika novými jizvami, ale Natasha je zpět. Těch pár drobných přechodných nepříjemností, jako třeba jeden doktor navíc a taky jeden šílený bůh navíc, to už se nějak... Bože, nakonec po tom všem dostane infarkt ryzí úlevou.
Auto nadskočilo na nerovné vozovce.

A pak náraz.

Napřed dunivý úder, když jako kámen pevná chodidla dopadla na zem, a potom náraz. Dodávka se stočila stranou a prudké trhnutí s nimi hodilo dopředu. Bruce vykřikl a zakryl si rukama tvář; dveře auta vedle něj zmizely, vyrvané hroznou silou a odhozené někam pryč. Clint v první chvíli nevěděl, který z obou Thorů tam stojí, protože přes sršící blesky jen těžko rozeznával detaily. Až když jeho tlapa popadla Bruce a vyhodila ho z auta ven, ujistil se podle různých detailů, že jde o toho pošuka z jiné dimenze. Ne že by to tak trochu nepředpokládal.

V úzkém prostoru auta nedokázal tasit meč, tak jenom vytáhl pistoli. Po všech stránkách horší možnost; asgarďané byli vůči kulkám dost nevšímaví, zato přítomným výstřel v tak malém prostoru utrhne vršek hlavy.

Než to ale stačil do toho cizího Thora našít, ukázal se jejich vlastní Thor, přifrčel z výšky se vší razancí, které byl schopen, a vrazil přímo do svého dvojníka. Náraz byl tak silný, že se těžce zkoušená dodávka lehce nadzvedla ze země, křivě dopadla zpět na kola a konečně se s mnohým skřípěním a lomozem překlopila na bok. Pak chvíli Clint nevnímal nic... nebo snad slabé Tonyho zasténání, musel skončit někde pod ním... a Thorův hlas, naštěstí ten znepokojený, a ne vražedný druh: „Hej, proberte se... kdokoli... Copak jsem nějaká opatrovatelka?“




13 komentářů:

  1. Už teď se začínám ztrácet v tom množství jmen a jejich druhých mezidimenzionálních protějšků. xD

    OdpovědětVymazat
  2. Jee, jsem zacla cist moc brzo. Jak to bylo dal? To jsou ty rozepsany dila.
    Vubec zadny filmy nepotrebuju. Jestli mi unika nejaka supr zapletka, nevsimla jsem si.
    Tipuju, ze v pristi kapitole se bude otevirat druha brana, aby tam vyhodili ty cizaky a rychle zase praskli dimenzionalnima dverma.
    Tohle je jako delany na ucebnici "Proc nechat alternativni vesmiry na pokoji". Natasha bude urcite uplne jina a Clinta posle do pekel. A jeste se ji nebudou moct zbavit :-D
    Jsem zvedava, co se stane s tim Clint/Loki zmatenim.
    Jeste mi vysvetli, nebyl ten pocitac Jarvis? To je dost neverny, postavit si jinej!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, no. V nějaké fázi jsou holt díla rozepsaná :-D
      S Jarvisem se to má tak, že od té doby, co se stal součástí Visiona (to je ten červený chlápek v plášti s kamenem mysli na čele), je místo něj Friday. Ale Jarvis je Jarvi a myslím, že se budu držet v povídkách spíš jeho. :-))

      Vymazat
  3. Ach jo, to je super. Smála jsem se skoro od začátku do konce :D
    Teď už se jen modlím, aby alternativní dimenze měla zlého Thora a hodného Lokiho a je mi úplně jedno, že Loki z jiné dimenze vypadá jako Clint. Nebo je za něj přeměněnej :D

    (Ps: Neboj, v minulé části bylo poznat, že "Loki" oslovil Asgarďan Clinta :) )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Smála...! Oni tam neví, kam dřív střelit, a madam je to k smíchu! :-P
      (S Lokim bude všechno jinak, jak jinak. :-))

      Vymazat
  4. Dočetla jsem to jedním dechem. Paráda, nádhera. Vypadá to, že jiná verze bude úplně jiná. Jak to, že si Clinta pletou s Lokim? Druhý Thor bude evidentně pošuk, jen Bruce vypadá, že to bere sportovně. Teď ještě aby Nataša byla mrcha a mají vymalováno. No jsem napnutá jak kšandy. Kdy přibude další kapitolka?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S Natashou je tolik možností... je ve skutečnosti kuchařka ve Stark tower bez jakéhokoli bojového skilu, Tonyho sekretářka, nemanželská dcera, náhodný kolemjdoucí, Bannerovo dvojče... :-D A pošuci jsou všichni. :-)

      Vymazat
  5. Juuu, perfektni dil! Umis veci uchvatne komplikovat :-D
    E.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díííky! :-D Já nic nekomplikuju, oni si vystačí sami. :-D

      Vymazat
  6. Tak bylo to tělo lehké jako cent, nebo těžké jako cement? Jsem zmatena.

    Brucova nabídka pomoci podaná takovým hlasem, aby všichni mohli pohodlně a bez výčitek přeslechnout, nemá chybu. :D Myslím, že kdyby tam teď byla ta jejich Natasha, jen se chytá za hlavu a všechny je proklíná. Pardon, ale to za to přece nemůže stát. To je jak situace s Visionem. Umírají stovky a tisíce a Steve jenom "nekupčíme se životy!!" Tak co teď. :D

    Do jaké mely se to dostali? :D :D To zní jako přesně ten chaos, který jsem od tohohle čekala. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Těžký jako cent" je zcela legitimní obrat, my staříci máme na trochu anachronismů nárok :-D
      Bruce... kdo by to neznal, kdo by to nezažil. "Asi by se mělo, ale opravdu někdo chce?" :-D Ovšem ta Stevova hláška byla děsná, v té situaci. Maličko zaváněla tím, že některé životy jsou cennější než jiné. Ale chápu ho... jako princip je to v pořádku. :-))
      Za všechno ve skutečnosti může... vlastně ani nevím! Ale určitě to půjde na někoho hodit. :-D

      Vymazat