pátek 4. ledna 2019

Spiderman: Paralelní světy


Když přijdete do kina a zadní řada je zaplněná dětmi mezi dvěma a třemi roky a brečí tam mimino, tak nějak přestanete doufat v cokoli.
Nulová očekávání klesnou do hluboce záporných hodnot a začnete uvažovat, jestli jsou lístky opravdu tak drahé, aby se nedaly hodit do koše. A i když to přítomná dítka nakonec zvládla nad očekávání dobře, nikdy jsem během filmu nezažila víc šustících pytlíků a žvatlání.

Naštěstí já a buddhističtí mniši umíme své smysly vypínat na požádání. No a taky každou mojí ruku žmoulalo nějaké moje dítě, takže pozornost od těch cizích byla vcelku úspěšně odvrácena. A ty moje mají navíc sklony vyskakovat ze sedačky a začít trsat ve chvíli, kdy začne hrát nějaká vypalovačka, případně se pokoušet zalézt pod sedačku, když se hrdinovi děje něco šíleně trapného, případně mi začít ohlodávat ruku, případně začít hledat zapadlý batoh a tak. Řeknu vám - těch dvou bezdětných párků v sále mi bylo dost líto a taky si tímto dávám předsevzetí, že už nikdy si nenechám ujít pozdně noční představení s titulky, zvláště když zcela předvídatelně hrozí děti v sále.

Leč k filmu samému!

Navzdory všem příkořím je aktuální dojem takový, že Spiderman: Paralelní světy je nejlepší marvelovka, jakou jsem viděla. Silná slova, já vím, proto honem píšu tenhle článeček dřív, než nadšení vyprchá, protože to chci mít černé na bílém: BYLO TO NAPROSTO SKVĚLÉ!

Ano, mám ráda animované filmy, takže tím u mě body ztratit nemohl, leda naopak. Ostatně animace byla výtečná, skvěle k němu seděla, nenudila ani na chvíli. Byl přesně tím, co čekám od komixového filmu. Sranda, nadsázka, akce, trocha dojetí, přiměřená porce dějových zvratů, skvělé tempo, hromada nápadů a nadšení, dokazy na všechno, na co si vzpomenete - mě to tak strašně bavilo! Od začátku do konce, a že ten film vážně není krátký. Pořád ještě jsem hrozně nadšená. (A hned první člověk, kterému jsem zajásala, pravil překvapeně "...ale ségra říkala, že je to hrozná kravina!" - takže mě možná vůbec neberte vážně.) Dokonce ani dabing mě tu neštval.

A i když se mrňous chechtal po většinu doby, kupodivu mi přišel zrovna tenhle film zdaleka - a teď vůbec nenacházím správné slovo - možná zralejší? Nejmíň pro děti. Nejmíň prvoplánovitý. Ostatně to je obvyklá výhoda animáků, že si nějak troufnou víc a dál, než filmy hrané.

Rozhodně to chce plátno, ani celá mateřská školka pak dojem nezkazí.


(A jestli se dokážete nekouknout ani na trailer,
bude i pár bonusových překvápek :-))

☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆

9 komentářů:

  1. Já čekala povídku, ke které tě dohnalo utrpení v kině, a ty si dovoluješ být nadšená?? Co já z toho teď budu mít. :D Ani nevím, že tahle věc je, nějaké gify na tumblru jsem považovala za nějaký výmysl nebo něco, co vzniklo kdysi dávno a já se k tomu věrná své rychlosti ještě nedostala. Ale už ty gify byly docela k pousmání, takže to vidím dobře.

    Animáky jsou moc fajn, přijde mi, že se snaží za tou svou animovaností leccos skrýt (a většinou jim to projde).

    Ale zase ti nemůžu skočit na to nadšení, když se ti líbil i Ragnarok. :D

    Přeju, ať si druhou návštěvu (nejlépe půlnoční) užiješ bez toho šustění a mlaskání a bůhvíčeho ještě. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak pardón, no. Ani ti nevím, co to do mě vjelo, že jsem to tu tak vyprskla :-D Ragnarok se nepočítá, ten byl "dobrý vzhledem k tomu ostatnímu" a taky vlastně nemám touhu to vidět znovu a zpětně z toho nějak pocit nemám vlastně žádný - i když pár scén bylo dobrých - zato tohle bylo prostě jasný. Můj styl, basta. Hromada nevysloveného, co si člověk mohl dopovídat na deset různých způsobů :-D (A třeba to tam ani nebylo, ale rozhodně to budilo dostatečně intenzivní dojem :-D)

      Vymazat
  2. Na tohle můžu akorát zaskučet, že jsem prošvihla titulkovanou verzi a musím čekat až to bude na dvd. Na druhou stranu, Aquamana jsem dala dvakrát (body z kino kartička a kamarádka první kino prošvihla). A ty vodní příšerky jsou dost pěkný, krom jednoho druhu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aqamana jsem ještě nebyla, vidíš, musím dohnat. Jenže poslední Liga byla TAK špatná... nu což, horší to tím pádem nebude. :-D Na Spajdýho ještě i titulkové běží, i když míň, ale nevím, jestli jsi z Prahy. Já hlavně moc nechápu, jak lidi koukají doma, u televize vůbec nevydržím. Co nevidím v kině, to taky často nedoženu vůbec :-D

      Vymazat
  3. Štveš mě, víš o tom? xD
    Paralelní světy mě nijak nelákají a ani nemám v plánu na ně jít. Nevím, prostě... animované filmy mám ráda, ale zrovna tenhle styl animace mi jen od pohledu (různé scénky na internetu, trailer) nějak nesedl.
    No a teď tady čtu, jak na to pěješ oslavné ódy. A cítím se divně, jelikož mé rozhodnutí nevidět tento film značně kolísá. Nu což, možná si to stáhnu (ať žije Ulož.to) a zkouknu to na notebooku. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je zajímavé, zdá se, že mladším ročníků to častěji nesedí. Mé starší dítko taky hrozně frfňalo, že nelíbí, ale pak teda spokojenost. (A to děti v sále nese mnohem hůř než já. Zajímavé, ještě když mu bylo osm, museli jsme sedět u uličky, aby se mohl při filmu povalovat na zemi... jo jo, pořiďte si hyperáče, o zábavu postaráno. :-D)
      Šmarjá, na notebooku. To je barbarství! :-D

      Vymazat
    2. Já většinu filmů sleduji na notebooku. Buď, nebo v kině, ale třeba Marvelovky v televizi nezapínám vůbec. Ani v obýváku, ani v pokoji. Sledování na notebooku mám radši. A nejlépe v posteli, spokojeně zachumlaná pod peřinou pozdě večer. :D xD

      Vymazat
  4. Jů, já se těším! Na trailer jsem koukla nějaký krátký, minutový, a nevím, co by mi měl vyspoilovat, navíc jsem na něj koukala v horečkách... jo, myslím, že budu překvapená patřičně :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uznávám, že je to takové podivné doporučení, ale když on je vždycky hrozný zisk, když nevím, kdo je kdo a co se bude dít... :-D A raději se moc netěš, nebo si budu připadat hrozně provinile. :-D

      Vymazat